Femeile, pe picior de egalitate cu bărbaţii, din 2015. Ministerul Muncii propune pensionarea femeilor la vârsta de 65 de ani

Din 2015, femeile ar putea să ajungă anii de pensie ai bărbaţilor, la 65 de ani. Asta arată Strategia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2013-2020, a Ministerului Muncii, conform căreia România trebuie să egalizeze vârsta de pensionare a femeilor şi a bărbaţilor. În prezent, vârsta de pensionare la femei este 63 de ani şi, la bărbaţi, 65 de ani.
Din 2015, vârsta de pensionare ar putea fi prelungită, vârstnicii fiind încurajaţi să rămână mai mult timp în activitate. Ministerul Muncii îşi mai propune să susţină şi reforma pensiilor prin promovarea şanselor de angajare a persoanelor vârstnice.
În România, din cauza migraţiei, deficitul de forţă de muncă este foarte mare, astfel că sunt slabe şanse ca angajaţii mai în vârstă să rămână fără loc de muncă.
Potrivit Ministerului Muncii, de reducerea vârstei standard de pensionare, beneficiază asiguraţii care au realizat stagii de cotizare în una sau mai multe din următoarele situaţii:
- au desfăşurat activitate în condiţii de muncă speciale (fosta grupă I);
- au desfăşurat activitate în condiţii de muncă deosebite (fosta grupă II);
- au desfăşurat activitate în alte condiţii de muncă;
- au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat;
- nevăzătorii care au realizat ca nevăzător cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
- beneficiari ai Decretului-lege nr. 118/1990 şi ai Legii nr. 341/2004

Programul StarFm azi 19-08-2018